Свържете се с нас0888/803619 | 02/4219599Понеделник - Петък от 09.30 до 18.30

 
ТЪРСИ

Блог Новини

Wizz Air с безплатен ръчен багаж от 29 октомври!
Wizz Air с безплатен ръчен багаж от 29 октомври!

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви новите си правила за ръчен багаж. Добрата новина за пътуващите е, че от 29.10.2017 г те ще имат право на един брой безплатен ръчен багаж с размери 55х40х23 см. Ето как ще изглеждат условията за багажа на Wizz Air след 29 октомври:А това са условията преди 29 октомври:За повече информация не се колебайте да се свържете с нас! Източник на информацията: Wizz AirВаша: Авиата

 
 
13 интересни великденски традиции, за които вероятно не сте чували
13 интересни великденски традиции, за които вероятно не сте чували

В навечерието на Великден, Ви предлагаме някои интересни традиции свързани с отбелязването на празника по света, различни от до болка (на стомаха) познатите ни козунаци, боядисани яйца и печено агнешко. Да изгорим Юда! В Мексико, Бразилия, Португалия, Испания, Уругвай, Венецуела, Кипър, Крит като част от празненствата се изгаря чучело на Юда Искариот, което преди това даже е било обесено. За по-голям ефект понякога чучелото се пълни с фойерверки или му се дава лицето на известен политик.  Разпъване на кръстВъв Филипините доброволци са разпъвани на кръст всяка година за да изразят съпричастността си към Христос. Разпъването все пак е краткотрайно и не застрашава живота на участниците. ;)Да почетем трилъри!В Норвегия традиционно великденската ваканция е времето, когато всички се отдават на заслужена почивка прекарана най-добре с книга в ръка, по възможност криминален роман или трилър. Традицията е толкова популярна, че книгоиздателите пускат специални великденски селекции, а крими-комикси се публикуват дори по кутиите с мляко. Да напляскаме момичетата! Старата езическа традиция все още се практикува в Чехия (pomlazka) и Словакия (korbác), където в понеделник след Великден младежите издебват девойките и ги удрят по дупето с върбови клонки. В замяна момчетата получават писани яйца и питие, а момичетата остават с обещанието за красота и здраве през годината и с проблемно сядане няколко дни след това. Мокрият понеделникПонеделник след Великден е тежък ден и за девойките в Полша (Śmigus-Dyngus) и Унгария (Locsoló Hétfo), които са издебвани от младежите и са поливани с вода. Ритуалът е за здраве, красота и обещава брак. Забавления за малки и големиТрадиционно в Бермуда за празника се пускат хвърчила, а в Естония се поставят големи дървени люлки, на които се люлеят всички независимо от възрастта им. Пари за заслужилитеВ миналото английският владетел е измивал краката на поданиците си и им е давал пари на Велики Четвъртък (Royal Maundy Service). Днес традицията е опростена до даване на символична сума юбилейни монети на заслужили възрастни граждани, чийто брой, както и сумата, която получават е равен на годините на кралица Елизабет. Тази година 91 мъже и 91 жени ще участват в церемонията на 13.04.2017 г, която ще се проведе в Катедралата на Лестър. Търкалящи се яйцаВ Шотландия, Северна Ирландия и Северна Англия обичан великденски обичай е търкалянето на яйца надолу по хълм. Състезанието печели този, чието яйце първо слезе долу. Малки вещициВ Швеция и Финландия децата се обличат като вещици и обикалят от врата на врата, раздавайки върбови клонки украсени с панделки и перца за да гонят злите духове. Те получават сладкиши в замяна, а в края на обиколката се пали голяма клада, която да прогони тъмнината.  Да разгоним дяволите!В градчето Прици, южно от Палермо в Сицилия местните се обличат като дяволи и в неделя на Великден обикалят и ловят „души“, които после трябва да им купят питие (Abballu de daivuli). Това продължава до следобед, когато Дева Мария и възкръсналият Христос изпращат ангели, които да прогонят дяволите. Танцът на мъртвитеЗа Велики четвъртък в испанския град Верхес се провежда т.нар. „танц на мъртвите“, при който всички обличат костюми на скелети и в полунощ правят процесия през града. Голямото великденско разчистванеНа гръцкия остров Корфу на Великден от прозорците на къщите се изхвърлят глинени делви, гърнета и други керамични съдове. Смята се, че парчетата са на късмет и че това отваря път за новата реколта, която ще бъде събрана в нови съдове. Празнично избухванеВъв Флоренция на главния площад пред Катедралата се поставя каруца пълна с фойерверки, която се запалва от Архиепископа с ракета във формата на гълъб. Ако всичко е по план и всички фойерверки избухнат, градът и жителите му ще имат успешна година. Пожелаваме и на Вас успешна година и весели великденски празници, заобиколени от любими хора и вкусна храна!

 
 
Круизите на Авиата
Круизите на Авиата

Или как мечтите се сбъдват...Преди шест години стартирахме нашият проект наречен Авиата, който беше специален, различен и много желан, почти като бебе! :)С лека боязън решихме да започнем да популяризираме круизния туризъм на българския пазар.Давахме всичко от себе си, за да подготвим нашите клиенти за всичко, което ги очаква по време на едно пътешествие по вода.И изведнъж осъзнахме, че хората се влюбват в този тип пътуване, връщат се отново и отново, с нови желания, за нови дестинации, за нови кораби и круизни компании! И тогава се зароди мечтата  - да има истински, голям, пълен с информация круизен портал.Мислехме, мечтахме, планирахме, работихме, беше трудно, беше забавно, на моменти отчайващо и накрая се случи!Честит да е на всички нас - www.Aviata.cruises ! Надяваме се да бъде полезен, както на всички клиенти, така и на всички колеги!Ваша: Авиата

 
 
КАСКИ
КАСКИ

  5 те спорта, при които на децата ви ще им трябва каска!   Екстремните спортове не са за всеки. Скоковете с бънджи или парашут, както и парапланеризмът със сигурност са станали по-достъпни и все пак, повечето от нас предпочитат да усещат твърдата земя под краката си. Като се замислим, полетът с едно от най-сигурните превозни средства – пътническия самолет, два пъти в годината, лятото, до Анталия, си е достатъчно екстремно, за да скачаме след това в бездната закачени за въже като йо-йо. Не, благодаря! Да живееш на ръба на физическата издръжливост и в същото време да тренираш психиката си, да предизвикваш природата и гравитацията, да рискуваш живота си, за да се усещаш жив, това наистина не е за всеки. От друга страна, като се замислим за родителството, се сещаме за онази майка, на площадката, с двете си проходили деца, едното от които се е запътило към добрата стара люлка, позната ни от детството, със столче от масивно дърво и дебели железни дръжки. И другото, катерещо се по стъпалата на ненормално висока пързалка, полуседнало на дланта й за опора. Със сигурност в този момент майката е изпитала всичко онова за тренирането на психиката и за усещането да си жив. Сещаме се и за нейната приятелка, опитен катерач, обиколила планините на Европа, но хванала се за сърцето и затворил очи пред вида на оцелелите и вече пораснали децата, опитващи се да се превъртят на катерушката в същата градина. Да, като родители не рядко се случва да усетим пулса си в гърлото, нещо, за което и всеки с каска, байк и наклон от 20 градуса би ни завидял. И така, за нас е удоволствие да ви представим 5те спорта, при които на децата ви ще им трябва каска: 1. Езда:  доказан е благотворният ефект на общуването между детето и коня. Грижите и усилието да бъде контролирано това грациозно животно учат на търпение, постоянство и състрадание. За щастие, у нас има достатъчно развита база за практикуването на този спорт от деца… (следва продължение…)   Ваша: Авиата  

 
 
КУБА НА СТОЙЧО
КУБА НА СТОЙЧО

Куба със сигурност е сред 10те най-желани дестинации за повечето от нас. Колко пъти сме си казвали, че трябва да посетим карибската държава ? И колко пъти сме си повтаряли, че трябва да го направим преди тя да се промени ?Обръщането на Куба към глобалния свят, както и хищният интерес на света към острова са факт. А желанието ни да вкусим от топлата ленивост на местните или да се насладим на разпадащия се разкош на вилите в колониалния стил от началото на миналия век, може да се окажат несбъднат блян.Да, Куба трябва да се види сега…Карибската държава обаче има две лица, едното – на баровете, посещавани от Хемингуей и от стотиците хиляди туристи след него, другото - на места като крайбрежната алея Малекон, видяла зачеването на половин Хавана. Но как да сме сигурни, че ако отидем там, ще можем да опознаем автентичния дух на тази уникална страна, а не стерилността на курортите, отредена за западния турист…Преди около шест години, един бургаски преподавател по философия решава, че е дошло време за промяна и се качва на туристически лайнер, надявайки се съдбата му да е благосклонна към проявеното от него безразсъдство. Качва се на кораба, за да слезе от него влюбен в „ най-красивата жена в Куба“, както той нарича бъдещата си съпруга, с която от тогава живее в Сантяго де Куба. Това е Стойчо Кьосев, нашият гид и шанс да се запознаем с истински талантливите музиканти на Хавана, да танцуваме със страстни танцьори , да пием коктейли, направени от едни от най-талантливите бармани и да се докоснем от омайната красота и дързост на местните.Пък кой знае, казват, че любовта е заразна…  :)Ваша: Авиата

 
 
КОСТА ДИАДЕМА – КРАЛИЦАТА НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
КОСТА ДИАДЕМА – КРАЛИЦАТА НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Най-новата перла в короната на COSTA CRUISES, корабът COSTA DIADEMA, обещава да предложи на круизните фенове, един нов и различен тип Средиземноморски круиз! Като една истинска „La Regina Del Mediterraneo” ( „Кралицата на Средиземно море“ ) ще Ви предложи просторни, удобно свързани стаи на две нива, с невероятен изглед към морето, напомнящи атмосферата на луксозен морски курорт! Нещо повече, бихте могли да се насладите на уникална „крайморска“ разходка по над 500 метра дългата открита пътека, която обикаля целият кораб, така сякаш вървите по крайбрежната алея на Сан Ремо или Римини. Корабът ще Ви предложи възможност да посетите различни барове и ресторанти. Ако сте любител на бирата – насладете се на интересен подбор на бутилирана бира от най-престижните италиански и международни марки, както и няколко вида прясна, наливна, жива бира в “Birreria”. За ценителите на хубавото вино – посетете “Vinoteca Gran Duca di Toscana”, където ще можете да избирате измежду едни от най-висококачествените Италиански вина. Опциите за Вечеря включват - автентично японско тепаняки, типична италианска кухня в непринудената и уютна атмосфера на пицария, а „Gelateria Amarillo“ ще Ви предложи вкусен сладолед, традиционни италиански сладкиши, палачинки, топли шоколади и бонбони. Любителите на гурме храната могат да опитат качествените деликатеси на италианската и средиземноморска кухня в а-ла-карт ресторант „Club“ или ресторант „Samsara“, преди да се потопят в елегантната атмосфера на “Theodora bar”. Costa Diadema ще бъде позиционирана в Средиземно море и ще посещава пет от основните пристанища на Италия по време на встъпителната си месец през ноември 2014 г. - Триест, Неапол, Генуа, Ла Специя и Савона - и ще се превърне в най-добрият посланик на Италия. След селекция измежду повече от 700 дами от над 50 различни страни в света, бе избрана Каролина Мичели от Палермо - млада и красива италианка - туристически агент, която ще бъде почетен гост на тържеството и Кръстница на Costa Diadema, което ще се проведе на 7 ноември 2014 г. в Генуа. Кръстницата на Costa Diadema и нейните придворни дами ще изживеят нещо изключително в нощта на 7 ноември, когато церемонията по кръщаването ще оживи елегантният „Emerald theatre”  и ще превърне Генуа в декор на голямо тържество. По време на гала вечерта, Каролина , ще бъде настанена до Капитана на Коста Диадема и ще вземе участие в най-запомнящият се и емоционален момент на церемонията. Кръстницата ще бъде поканена на сцената, за да се произнесе свещените думи: "Аз ви давам името Costa Diadema ",  Капитанът ще отговори – „ Нека Господ да я благослови“, и тогава ще прережат лентата и Кръстницата ще счупи бутилката в носа на най-новият круизен кораб. След официалната церемония, кръстницата и нейните придворни дами ще бъдат главни герои на елегантна гала вечеря на борда. Като една истинска Кралица на Средиземноморието - Costa Diadema ще бъде разположена в Средиземно море от 8 Ноември до края на 2015 г.   Време е да планирате следващият круиз!   Ваша:Авиата

 
 
MSC “ SEASIDE “ – ПОРЪЧАНИ!
MSC  “ SEASIDE “ – ПОРЪЧАНИ!

  Вчера  "MSC Cruises" подписаха договор с "Fincantieri" за изграждането на два нови круизни кораба, с опция за още един . Подписването се състоя в Палацо Киджи в Рим между „MSC Cruises“ и „Fincantieri“,  в присъствието на италианския министър - председател Матео Ренци, изпълнителният директор на MSC Cruises - Пиерфранческо Ваджо  и Оперативните директори -  Джани Онорато  и Финчантиери Джузепе Боно . Новият прототип ще бъде наречен " Seaside " и ще бъде най-големият круизен кораб , строен някога от „ Fincantieri“ . Неговите иновативни функции ще го правят уникален в корабостроителната индустрия. Двата кораба ще проправят пътя за ново поколение круизни кораби. Това ще бъде истинска революция в световният круизен бизнес , един отличен продукт, с уникални и иновативни архитектурни характеристики и авангардна технология . Двата нови кораба ще струват по € 700 милиона всеки , и ще бъдат финансирани с подкрепата на застрахователна и финансова компания „SACE“ . Корабите ще бъдат доставени на MSC Cruises  по различно време -  първият през ноември 2017 г., а вторият -  през май 2018. Характеристиките на двата нови круизни гиганта са изключително впечатляващи -   дължина 1060 фута, ширина от 135 фута,  височина от 230 фута, брутен тонаж от 154 000 тона ,настаняване на  5300 пасажери,  плюс 1413 души  екипаж.  Корабите ще могат да се похвалят с 2070 каюти за гости и  759 за членовете на екипажа , както и 468 230 квадратни метра  обществените площи .  Иновативен дизайн и функционалност , новите кораби ще бъдат в състояние да акостират  във всяко пристанище по света.    Прототипът на клас „Seaside“  представя уникални проекти, като алея на морското равнище , която обикаля страните на кораба с външни пространства , магазини и ресторанти. В допълнение „Seaside“  също ще разполага с прекрасен и просторен театър, с  терасовиден балкон и панорамни асансьори с изглед към морето . Освен всичко изброено , корабите ще могат да се похвалят и с  множество технологични иновации -  намаляване на разхода на гориво до 25%, както и усъвършенствани системи за безопасност, които надхвърлят изискванията на международно регулиране .  Звучи изключително интересно и обещаващо!                                                                                                                             Аз нямам търпение да ги видя на живо, а Вие? :) Ваша: Авиата  

 
 
9 любопитни факта за Beaujolais Nouveau, които всеки любител на виното трябва да знае !
9 любопитни факта за Beaujolais Nouveau, които всеки любител на виното трябва да знае !

  1.      Beaujolais Nouveau ( Новото Божоле ) започва да се предлага на световният пазар всяка година, в третият четвъртък на месец Ноември, независимо кога е  стартирало  прибирането на реколтата. 2.      Региона Божоле, Бургундия е приблизително 55 километра дълъг от север на юг и 15 километра широк. Близо 4000 винопроизводители живеят  в този живописен район, намиращ се в северната част на Франция, близо до третият по-големина град – Лион. 3.      Всеки грозд в региона Божоле трябва да бъде откъснат на ръка. Това са единствените лозя, както и тези от района Champagne, където прибирането на реколтата  задължително трябва да става ръчно. 4.      Гаме ( Gamay noir a Jus Blanc ) е единственият сорт грозде, от който е позволено да се произвежда вино Beaujolais. Някои Калифорнийски винарни поставят етикети на свои вина „Gamay Beaujolais”, но е важно да се знае, че това вино не е от същият сорт грозде, който вирее във Франция, има съвсем различен вкус и начин на растеж. 5.      Beaujolais Nouveau дължи своята пивкост на специфичен процес във винопроизводството наречен „carbonic maceration” или цялостна ферментация на плода. Тази техника позволява да се запази свежестта, плодовият дъх и качеството на виното, без да се извлича горчивият танин от ципата на плода. 6.      Beaujolais Nouveau е предназначено да се пие младо – при средно добрите реколти може да бъде консумирано до месец май на следващата година. При отлични реколти ( като 2000 г. ), виното може да „живее” много по-дълго и да се ползва до излизането на виното от следваща реколта. 7.      Сервирайте Новото Божоле леко охладено, тогава то е много по-освежаващо и приятно, отколкото поднесено със стайна температура. 8.      Приблизително 1/3 от цялата реколта на региона Божоле се продава под марката  „Beaujolais Nouveau”. 9.      Районът на Божоле е известен също и с невероятната храна. Известният „Paul Bocuse” ресторант се намира в централната част на Божоле, където е и кулинарният храм на Жорж Бланк . Тези чудесни ресторанти имат изобилие от Beaujolais в своите винени листи. Това вино върви добре, както с  гурме ястия, така и с по-обикновени месни блюда .....   „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”  - Новото Божоле пристигна!   Ваша: Авиата    

 
 
СЛЕДВАЩА СПИРКА : ДУБАЙ !
СЛЕДВАЩА СПИРКА : ДУБАЙ !

  Скъпи Приятели, Wizz Air обяви, че открива новата си линия София-Дубай от 29 октомври 2013 г. и първоначално ще лети  три пъти седмично, като се очаква й одобрението на регулаторните власти, съобщи money.bg. Полетите ще се извършват до Dubai World Central - летището, което  скоро ще се превърне в най-голямото в света и е разположено така, че да обслужва Дубай и Абу Даби в Обединените Арабски Емирства. Каква хубава новина, не мислите ли? :) Ваша: Авиата  

 
 
Париж, през стъклото на чашката
Париж, през стъклото на чашката

Какво е Париж без Айфеловата кула, Лувъра, Нотр Дам, Шанз-Елизе, Сена, Версай, Мулен Руж, гробището Пер Ла Шез и дори стандартните стачки, безредици и загубен багаж? Тези туристически флагчета забождаме първия път, когато отидем в Париж. Какво ни остава за втория? Предлагам един мокър пътеводител из най-добрите барове на култовата столица на греха, последен писък на модата. Коктейлите по тези места започват от €12 ‘парчето’ :-) и се забъркват от ефектни бармани, подхвърляли бутилки из Лондон и Ню Йорк, така че дори и да не знаете повече от ‘Ву ле ву куше авек моа’, ще успеете да си поръчате нещо яко, което влиза бързо и ви кара да забравите блъсканицата пред Мона Лиза. 1. Bar Hemingway ( бар Хемигуей), 15 Place Vendome В продължение на десетки години, този бар е бил синоним на Париж и неговия нощен живот. За него гласуват култови имена от самия Хемигуей, до днешните топ бизнесмени в света (и, разбира се, американски туристи, за които Париж означава Европа, а Хемингуей – Париж). Намира се в Хотел Риц (Ritz Paris hotel) на площад Вандом, и гордо излъчва миризма на история, кожени кресла, дърво и много пари. Не знам дали си заслужава да хвършил към 60 лв. за едно питие, но пък това е най-евтиното, което може да си вземеш в Хотел Риц. 2. Le Wagg, 62 Rue Mazarine По времето на Джим Морисън, това място е било Whiskey-a-Go-Go (първата дискотека) и до ден днешен е запазило винтидж, олд скул атмосфера със страхотна музика за танцуване. 3. Бар Prescription (Лекарска рецепта), 23 Rue Mazarine Около 8 часа заведенито се пълни с красиви юпита, които разпускат след работа с класически коктейли и дребни вкусни неща.  4. Curio Parlor (Куриозно предверие), 16 Rue des Bernardins Шик, фънк и препарирани животни – нестандартно място от висока класа, може би единственото извън Япония, в което има истински ‘Nikka Yoichi’ (японско уиски) бар. 5. Experimental Cocktail Club, ECC (Експериментален Коктекл-Клуб), 37 Rue Saint Sauveur Залутани из най-декаденските удоволствия на Париж из тези улици, зад необозначена врата, този бар е чудесен завършек на всяка опиянена нощ. Ваша : Авиата  

 
 
Поклонение пред света с раница на гръб: безценно
Поклонение пред света с раница на гръб: безценно

  Сигурно имате приятели, които са ходили за по месец в Индия, обикаляли са Тибет или са слугували в истински манастир на затънтен остров. Или пък са тръгнали за Тайланд само с една раница с буркан майонеза и мини кроасани. Или пък доброволно са помагали на бедни деца в Африка. Ако нямате такива познати, то е защото в България все още се страхуваме да не се изгубим в големия свят. Защото ни се струва, че едно околосветско приключение може да бъде и много скъпо, и много опасно. И, общо взето, невъзможно. Имам новина за вас: стотици хиляди хора и в момента правят околосветско пътешествие и с това изживяват приключение, което ги променя завинаги. Взимат си неплатен отпуск (да, успяват някакси) и в рамките на месеци или година обикалят десетки градове, без да повтарят. Всъщност всеки може. И ти можеш. Грабвай най-близкия си човек и започвайте да планирате. Чувам вече обичайните извинения: - Вече съм стар(а) за такива работи. По-млади, за съжаление не ставаме. И именно затова днес сме по-млади от утре и животът е прекалено кратък, за да го съкращаваме сами допълнително. Животът е прекалено кратък, за да почиваме винаги край мързелив басейн или цели вечери на една и съща маса с ракийка в ръка. - Скъпо е. Би могло да е скъпо, ако очаквате уредено и платено ядене по 5 пъти на ден, алкохол на корем, масажи и шопинг по магазините в курорта. Но истинското пътешествие означава да правиш детайлни планове, да се информираш, да четеш, да се прехвърляш от автобус на влак, да се запознаваш с месни хора или други обикалящи света, с които да се храниш и да спиш по квартири и мотели. С все повече безумно поскъпващия живот тук, обикалянето на страните от Южна Америка, Африка, Близкия Изток, Азия и дори САЩ би могло да излезе по-евтино, отколкото, ако си стоиш у дома. Да бъдеш напълно свободен поне веднъж през живота си, е нещо за което си заслужава усилията. Пътешествието без стотици вещи, дрехи, без задължения по работа, без сложни отношения с познати и близки, така разширява съзнанието, че е животът след едно дълго пътуване ще е по-щастлив и подреден отвсякога. Защото пътувайки и виждайки 2 и 200 във всяка различна култура, човек започва да прави разлика между важните неща (напр. кариера), истински важните неща (да работиш, това което обичаш и искаш) и кои са най-важните за самия живот (да бъдеш в съгласие със себе си). Това е и най-важното при взимането на решението да оставиш нещата у дома на stand by и да предприемеш тази авантюра: дали ти лично искаш и си готов да избягаш временно от всичко, за да бъдеш със самия себе си и да не ти пука, че може да те обявят за луд. Когато се върнеш, пълен с приключения, незабравими моменти и енергията на Мачу Пикчу, Патагония, Тадж Махал, Ангкор Ват и всички други малки и големи чудеса на света гравирани в мозъка ти, ще погледнеш с нови очи на всичко, което си построил досега и ще го подобриш качествено. Ваша: Авиата

 
 
Яж, пътувай и обичай !
Яж, пътувай и обичай !

Любовта към света минава през стомаха! Кое е онова, без което не можеш да разбереш напълно една чужда държава, което остава последно като спомен, освен снимките и което до голяма степен оформя удоволствието от пътуването и почивката? Нали не тръгвате на път с консерви русенско варено, пръчка бабек и тенекия сирене? Да, онова незабравимо приключение за сетивата да опиташ местните специалитети на една държава: кюизин-манджаре-гурме-тапас-софра туризмът предлага непознати усещания и неограничени удоволствия. Преди много години посетих Охрид с организирана група. Бяхме извън България само 4 дни, но на връщане, едва минали границата, туристите озверели нападнаха крайпътно ханче, зажаднели за шкембе чорба. Да, първото шкембе след туристическо изгнание е много вкусно, но нека си припомним кои са най-страхотните световни кухни: 1. Ливанска кухня: най-доброто от Близкия Изток с много елементи от здравословното хранене на Средиземно море и неподражаеми ароматни подправки. 2. Гръцка кухня: Уют в средиземноморско цветни таверни, зехтин, цацики и много вкусен хляб в изобилие, лозови сармички за носталгиците по България. И това, както знаете е само началото. Удоволствието да хапнеш в Гърция се простира от менюта със смешни правописни грешки и преводи на английски, край които висят сушащи се октоподи, до изискани ресторанти със стилни менюта и много висока класа на обслужване. 3. Испански тапас: освен сангрията, Испания е дала още нещо чудесно на света – малки хапки от ужасно вкусни нещица, които просто посочваш по витрините, дори и да не знаеш езика – дивечов пастет, панирана сепия, хамон , маслини, морски деликатеси, сирена и безброй още, по нашенски – мезелъци. 4. Японска кухня: най-после и в България се научихме да правим хубаво суши, много от нас, даже вкъщи. Само че Японската кухня е много повече от това: според най-големия законодател на вкуса по света - Мишелин гайд (Michelin Guide) определя Токио за най-вкусен град със 150 ресторанти с най-висок възможен рейтинг в света. Лондон и Париж имат ‘само’ по 148 такива ресторанти. 5. Италия, разбира се – една от най-старите традиционни кухни, развила се допълнително след откриването на Америка и пристигналите от там домати и картофи. В Италия е невъзможно да се опази линия: като се започне с антипастите за предястие, продължи се с паста, месно блюдо и се завърши с невероятни десерти като пана кота (буквално ‘сготвена сметана’) и тирамису, прибавим количества вино от най-доброто на света – на една трапеза получаваме по малко от всички най-хубави неща от природата, сляти в уникална хармония. И като по чудо винаги остава малко местенце за прословутия италиански сладолед, за който туристи и местни в Рим например са склонни да пътуват по час до отдалечени квартали, в които се предлага най-хубавия от него. Ваша: Авиата  

 
 
Градовете от филмите
Градовете от филмите

Култовите градове като Лос Анджелис, Верона, Лондон, Париж, Рим, Сиатъл, Мумбай, Венеция, Флоренция. Градовете оживели за целия свят от филмите. Неповторима атмосфера, тълпи от пъстри хора и светлини, могат и постоянно се случват чудеса – всичко това вдъхновява писатели и режисьори да ги превърнат в самостоятелни герои на кино лентите. Още преди да завърша гимназия, вече настървено се бях разходила по кино екрана из най-интригуващите и далечни точки на земното кълбо. Поколението на ‘кореком’ смятахме ‘чужбина’ за нещо вълшебно. И киното и телевизията допълнително ни го доказваха постоянно. Във въображението си и до днес се отбивам до омагьосаните и наситени с чужбински аромати улици. Дори и без да си напускал кой знае колко карето, очертано от дома, мола и някой друг курорт, можеш да изброиш няколко култови квартала и заведения на Ню Йорк. Все едно си бил там с любимите си филмови герои от Приятели, New York I love You, Sex&the City, Gossip Girl, NYPD и т.н., които се забавляват, стрелят, плачат, викат такси, влюбват се, разделят се, пропиват се и помъдряват сред магията на града, който никога не спи. Познаваме и Лондон от Две Димящи Дула, Nothing Hill, Love Actually... Не са изненада за нас странните привички и чуждоземността на Токио след Lost in Translation, сякаш сме се лутали в екзотиката на Тайланд в Плажът. Дори и сега, когато пътуваме все по-лесно и все често, всеки носи някъде дълбоко в себе си тези първи впечатления от оживелите филмови градове. Кино-цветовете, шума, музиката и емоциите на всеки град-герой, така както сме ги усетили на екрана, се оказват още по-завладяващи на живо. Към емоциите и картините, се прибавят уникалните вкусове, когато хапваме дюнер пред Синята Джамия в Истанбул, миризмите на биг-мак в Калифорния на Тарантино, гъдела в стомаха из хълмистите улички на Сан Франциско, димящото кафе в заведението на Амели Пулен в Париж, струнните звуци на Виена, подправките на приключенско Кайро от Индиана Джоунс...Само от Робинята Изаура не ми е останало никакво туристическо изживяване ;)  

 
 

© 2019 Aviata Всички права запазени.

WebDesignBG
Facebook Google + Twitter Pinterest YouTube